Hranilnik toplote

 

Hranilnik toploteVsak si želi povečati učinkovitost ogrevalnega sistema in le tega maksimalno izkoristiti. Še eno rešitev na tem področju, ki razpoložljivi vir energije kar se da najbolje izkoristi, predstavlja hranilnik toplote. S tako imenovanimi zalogovniki do podrobnosti izkoristimo naš vir energije, ki ga imamo na voljo in to izkoriščeno energijo pretvorimo v toplotno energijo, ki jo potrebujemo za segrevanje sanitarne vode oziroma za ogrevanje bivalnih prostorov.

 

Prvi zalogovniki so imeli izoliran le plašč zalogovnika, kar je povzročalo precejšnje izgube, sodobnejši pa povzročajo le nizke toplotne izgube, saj je toplotna izolacija zalogovnika bistveno boljša, povrhu tega pa je izolirano tudi dno in priključki. Običajne debeline toplotne izolacije so okrog 85 milimetrov. Nekoliko dražji in tehnološko bolj dovršen hranilnik toplote ima zunanjo steno oblečeno z aluminijasto folijo. Ta folija preprečuje, da toplota prehaja preko sten zalogovnika v okolico in se tam izgublja. Taki zalogovniki imajo vmes med aluminijasto folijo in slojem izolacije še posebno zračno plast, ki predstavlja dodaten sloj toplotne izolacije. Hranilnik toplote mora imeti vgrajene tudi povratne lopute, ki preprečijo gravitacijsko kroženje vode, ko je sistem ogrevanja ustavljen. Sodobni hranilnik toplote vzdržuje vodo toplo tudi do pet dni. Z učinkovitim zalogovnikom lahko ogrevamo dobro izolirano enodružinsko hišo s kvadraturo 150 kvadratnih metrov, seveda če je hranilnik toplote dovolj velik.

 

Hranilnik toplote ima naslednje prednosti:

  •  Boljši izkoristek našega vira ogrevanja
  •  Optimalno izgorevanje energenta
  •  Ugodnejše emisije
  •  Več ugodja pri ogrevanju

 

Izberite primerno napravo zase

Toplotne črpalke

Zaradi vse dražjih naftnih derivatov, vam ponujamo toplotne črpalke, ki bodo vaše stroške ogrevanja bistveno zmanjšale. Nudimo vam kvalitetne toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje stanovanj ali objektov. Svetujemo vam, da se pred nakupom za vsa vprašanja obrnete na nas.

Ali ste vedeli?


 
Prva toplotna črpalka, je nastala v Ameriki, ko je leta 1940 Robert C. Weber popolnoma nenamerno odkril, da je izstopna cev hladilnika za hlajenje sistema tako vroča, da si z njo lahko opečeš roko. Tako je spoznal, da bi se dalo to toploto izkoristiti. Zato je izvedel poskus in svoj grelnik vode povezal s hladilnikom, rezultat katerega je bila večja količina tople vode, kot jo je njegova družina lahko porabila.
 
Z rezultati je bil tako zadovoljen, da se je odločil zgraditi toplotno črpalko, ki bo sposobna ogrevati celoten dom in že naslednje leto je Webber prodal svojo peč na premog.

Kategorije